حمل و نقل بین المللی چیست؟
شاید برای شما نیز این سوال به وجود آمده باشد که حمل و نقل بین المللی چیست؟
در پاسخ باید بگوییم که در حمل و نقل های بین المللی انتقال کالا و یا مسافر بین ۲ کشور است. لازم است بدانید که در واقع حمل و نقل و نقش بسیار مهمی در تجارت های بین المللی دارد. بنابراین با توجه به این موضوع، شرکت ها برای حمل و نقل بین المللی خود باید از روش صحیح که برای آنها صرف اقتصادی نیز به همراه داشته باشد، استفاده کنند. در حالت کلی عوامل متعددی می تواند در زمان انتخاب روش های حمل و نقل یک شرکت تاثیر گذار باشند که از این عوامل می توانیم به نیاز تجاری، نوع کالا و کشور مقصد اشاره کنیم.
به صورت کلی ۴ راه صادرات و واردات شامل راه دریا، جاده، هوا و راه آهن می شود. در زمان حمل و نقل به صورت بین المللی در اولین قدم شرکت ها باید تمام بخش های پروژه خود را در نظر داشته باشند و در مورد نوع کالا، اندازه، وزن و سایر موارد مشابه دیگر آگاهی پیدا کنند. به عنوان مثال باید بیان کنیم که برای حمل و نقل بین المللی کالاهایی مانند میوه، دارو و مواد غذایی شرکت باید در زمان حمل و نقل کوتاه ترین و سریع ترین راه ممکن را انتخاب کند؛ چرا که در انتقال چنین کالاهایی، سرعت اهمیت زیادی دارد.
همچنین یکی دیگر از مواردی که در حمل و نقل بین المللی از اهمیت زیادی برخوردار است و به طرفین معامله نیز بستگی دارد، هزینه ارسال است. قانون کشورها، خطر حمل و نقل، ارزش کالاها، مقصد و دیگر عناصر مشابه وجود دارند که باید مورد توجه قرار گیرند. در نتیجه باید بگوییم افراد و شرکت های که با موضوع حمل و نقل بین المللی سروکار دارند و می خواهند با این نوع حمل و نقل تجارت کنند باید هزینه، زمان و شرایط، کیفیت را مورد بررسی خود قرار دهند تا بتوانند بهترین انتخاب موجود را داشته باشند. حال که با مفهوم حمل و نقل بین المللی آشنا شدید تا انتها همراه ما باشید تا با انواع، قوانین، روش های مختلف حمل و نقل و … آشنا شوید.
شرکت های حمل و نقل بین المللی چه وظایفی دارد؟
اگر برای شما نیز این سوال به وجود آمده است که شرکت های حمل و نقل بین المللی چه وظایفی برعهده دارند باید بگوییم که این شرکت ها وظیفه نقل و انتقال محموله ها و بارها را در بین کشورهای مختلف با اخذ مجوزهای مربوطه بر عهده دارند. همچنین این شرکت ها با صدور بارنامه، خدمات انتقال مالکیت کالاها را نیز انجام می دهند. لازم به ذکر است که نام دیگری که به شرکت های حمل و نقل بین المللی اختصاص داده می شود بر اساس نوع فعالیتی است که در زمینه حمل و نقل کالاها انجام می دهند. این نام ها شامل شرکت فورواردر و کریر است که هرکدام نوع خاصی از خدمات را در زمینه حمل و نقل بین المللی کالاها عرضه می کنند. در حالت کلی وظایف شرکت های حمل و نقل بین المللی به شرح زیر است:
وظایف شرکت حمل و نقل بین المللی کریر
از وظایف شرکت های حمل نقل کریر موارد زیر را می توان نام برد:
- صدور عقد قرارداد حمل و راهنامه
- ارائه ضمانتنامه های مورد نیاز به سازمان ها برای دریافت مدارک و اسناد مورد نیاز در تحویل کالا از فوروارد
- فراهم کردن مدارک و اسناد مورد نیاز
- نظارت بر روند بارگیری و تطبیق محموله ارسالی با محموله اظهار شده
- ارائه مدارک مورد نیاز گمرک مبدا و مقصد
- مشخص کردن مسیر و مدت زمانی که کالا حمل می شود.
- ارائه بارنامه
- تحویل کالاها به گیرنده در مقصد تعیین شده از قبل
- امضای اسناد مربوط به کسر، اضافه و آسیب دیدگی کالا
وظایف شرکت حمل و نقل بین المللی فورواردر
وظایف شرکت های فورواردر در حمل و نقل بین المللی نیز به شرح زیر است:
- صادر کردن پروفرمای حمل
- صدور بارنامه
- نوشتن قرارداد حمل با صاحب کالا
- جمع آوری کردن کالا با توجه به تقاضای صاحب کالا و قرارداد حمل
- انبار کردن کالا با توجه به قرارداد حمل و تقاضای صاحب بار
- بسته بندی کالا
- بیمه باربری با توجه به قرارداد مربوطه
- انجام مراحل ترخیص کالا در گمرک مبدا
- انعقاد قرارداد با سازمان های مختلف و دریافت راهنامه و بارنامه زمینی، هوایی و دریایی
- اخذ مدارک مربوط به ترخیص از نماینده خطوط حمل هوایی و دریایی
- دریافت صورت جلسه کسر و اضافه و آسیب دیدگی کالا
- تسویه حساب با طرفین
- اعلام ورود بار به گیرنده
معرفی روش های مختلف حمل و نقل بین المللی
همانطور که در قسمت های بالاتر نیز اشاره کردیم روش های مختلفی برای حمل و نقل بین المللی وجود دارند که شامل ۴ دسته هوایی، دریایی، جاده ای و ریلی می شوند. در ادامه به معرفی هر یک از این روش ها خواهیم پرداخت.
- حمل و نقل بین دریایی: در این نوع حمل و نقل کالاها با استفاده از کشتی حمل می شوند. حمل و نقل دریایی برای حمل کالای حجیم و سنگین همچون مواد شیمیایی، مواد غذایی و خودروها روشی بسیار مناسب محسوب می شود. اما این روش معمولا زمان بیشتری نیاز دارد ولی از هزینه نسبتا کمتری نسبت به سایر روش ها برخوردار است.
- حمل و نقل هوایی: حمل و نقل بین المللی هوایی شامل حمل و نقل کالاها با استفاده از هواپیما است که برای کالاهایی که نیاز به تحویل فوری دارند استفاده می شود. اما این روش از هزینه نسبتا بالایی نسبت به دیگر روش ها برخوردار است.
- حمل و نقل زمینی: روش حمل و نقل زمینی توسط خودروها، اتوبوس و قطارها انجام می گیرد. این نوع حمل و نقل برای کالاهایی استفاده می شود که نیاز به قابلیت پیگیری دقیق و تحویل سریع دارند. محصولاتی مثل میوه، مواد شیمیایی و محصولات الکترونیکی با استفاده از این روش ارسال می شوند. مدت زمان بیشتر برای تحویل کالا در این روش از معایب آن بوده اما نسبت به روش هوایی از هزینه کمتری برخوردار است.
- حمل و نقل به روش ریلی: حمل و نقل بین المللی ریلی شامل حمل نقل کالاها با قطار است. این نوع حمل و نقل برای کالاهای سنگین و حجیم همچون محصولات فولادی، مواد معدنی و… بسیار مناسب است. این روش هزینه کمتری نسبت به روش های حمل هوایی و دریایی دارد. اما لازم به بیان است که زمان بیشتری برای تحویل کالا به مقصد نیاز است.
قوانین حمل و نقل بین المللی کالا
می دانید که صنعت حمل و نقل بین المللی از قوانین مشترکی برخوردار است که کشورها در بعضی از موارد باید یک سری از این قوانین را رعایت کنند. این قوانین شامل ۶۰ کنوانسیون، موافقتنامه و پروتکل است که در ادامه به مهمترین قوانین حمل و نقل بین المللی می پردازیم:
آن دسته از قوانین که در داخل همان کشور لازم الاجرا هستند، قوانین گمرکی هستند.
کنوانسیون TIR به مجموعه از قوانین حمل و نقل بین المللی گفته می شود که وسایل نقلیه کشورهایی که عضو این کنوانسیون هستند در مرز کشورها بازرسی نخواهند شد مگر مواردی که مشکوک به نظر برسند.
مجموعهای از قوانین است که وظیفه نظارت بین فرستنده، گیرنده و حمل کننده را بر عهده دارد.
قوانینی که در جهت یکسان سازی و هماهنگی حمل و نقل بین المللی کالاهای خطرناک در سطح قاره اروپا استفاده می شود.
به مجموعه ای ازقوانین ترانزیت تجاری بین هشت کشور عضو اکو گفته می شود.
قانون هارتر مجموعهای از قوانین دریایی است که برای جلوگیری از سواستفاده حمل کنندگان دریایی و صاحبان کشتی ها استفاده می شود.
قوانینی که جهت یکسان سازی و یکپارچه کردن قوانین دریایی در سراسر جهان استفاده می شود، کنوانسیون لاهه گفته می شود.
به مجموعه اصطلاحات قوانین لاهه کنوانسیون ویزبی گفته می شود.
به آن دسته از اصطلاحات قوانین لاهه گفته می شود که در مورد حمل کانتینر توسط کشتی استفاده می سود.
کنوانسیون هامبورگ قوانین اصلاح شده در کنوانسیون لاهه ویزبی را شامل می شود.
قوانینی که طی آن در مواقع ضروری بر اساس نظر کاپیتان کشتی، جهت نجات کالاهای کشتی برخی از کالاهارا به دریا می ریزند.
به قوانین بین کشورها که در طی آن هر کشور عضو آن دارای حق حاکمیت نام مطلق هر یک از کشورهای عضو را نسبت به فضای هوایی آن کشور به رسمیت می شناسند، گفته می شود.
قوانینی که جهت یکسان سازی مقررات حمل و نقل هوایی به کارمی رود، کنوانسیون ورشو گفته می شود.
کنوانسیون توکیو قوانین وضع شده درباره هواپیما و اعمال ارتکابی در هواپیما است.
حمل و نقل بین المللی کالاها با راه آهن نیز قوانینی دارند که به آن مقاوله نامه بین المللی CIM گفته می شود.
به صورت کلی قوانین حمل و نقل بین المللی کالاها باید توسط مسئولان این حوزه به درستی رعایت شود تا اعتبار کالای ارسالی حفظ شود. لازم به ذکر است که افرادی که بدون رعایت این قوانین اقدام به حمل و نقل بین المللی کنند مجرم شناخته شده و تبعات قانونی برای آنها به همراه دارد.
سخن اخر
در این مطلب به موضوع حمل و نقل بین المللی چیست و انواع روش ها و قوانین آن پرداختیم. نکته حائز اهمیت این است که اگر قصد دارید که به صورت بین المللی وارد حوزه تجارت شوید و یا اینکه می خواهید تجارت خود را به یک کشور جدید شروع کنید، در ابتدا باید حتما با قوانین حمل و نقل بین المللی آشنا شوید و آنها را مد نظر خود قرار دهید تا بتوانید روش مناسب و مقرون به صرفه مناسب با تجارت خود را برای حمل و نقل بین المللی انتخاب کنید.
همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش های حمل و نقل بین المللی بهتر است از شرکت های فعال در حوزه حمل و نقل بین المللی کمک بگیرید؛ چرا که قوانین کشورها به سرعت در حال تغییر هستند. بنابراین شما با کمک از این شرکت ها می توانید تجارت های موفق تری را تجربه کنید و در این راه با هیچ مشکلی مواجه نشوید. یکی از این مجموعه ها گمرکچی است. شرکت بازرگانی گمرکچی به عنوان یک مرجع تخصصی در زمینه ارائه خدمات بازرگانی با داشتن سابقه طولانی و موفق در امور گمرکی آماده خدمات رسانی به شما عزیزان است.
021-54079
09124701423 | 09177430365